Počeci

Ivan Akrapović bio je mladi inženjer s vlastitom inovativnom vizijom, strašću i entuzijazmom za posao i nova otkrića. 1953. osnovao je tvrtku PAB Akrapović i posvetio se istraživanju različitih plastičnih materijala.

Živeći u hrvatskoj istarskoj regiji, gdje požari haraju krajolikom svakog ljeta, prepoznao je potrebu za novim visokokvalitetnim proizvodima i novim tržištem, a ubrzo se specijalizirao za razvoj i proizvodnju kaciga za vatrogasce. To i njegova strast prema ručno izrađenom dizajnu doveli su do razvoja njegove prve kacige 1978. godine.

Tvrtka sada raste i djeluje pod vodstvom Ivanova unuka, Mihe Akrapovića, koji svoju misiju nastavlja s velikim entuzijazmom i strašću. U posljednjem desetljeću tvrtka se razvila i prešla iz zanatske radionice u modernu, visokotehnološku i svjetski poznatu tvrtku.

Postignuća koja se pamte

Tijekom godina tvrtka se znatno promijenila i razvila. Putem su se dogodili mnogi važni događaji i razvijeni su mnogi sjajni proizvodi koji su pridonijeli.

2020

RED DOT NAGRADA ZA PAB FIRE 05

Naša kaciga PAB FIRE 05 dobila je ekskluzivnu nagradu Red Dot za fini dizajn i kvalitetu. Ponosni smo što smo među pobjednicima najprestižnijeg svjetskog natječaja za dizajn.

2019

PAB FIRE 05 / PAB MP2 / PAB WH1

Kontinuiranim pristupom istraživanju i razvoju lansirali smo tri različita proizvoda u jednoj godini i proširili tržište na tri različita segmenta: strukturno gašenje požara, gašenje šumskog požara / tehničko spašavanje i industrijska sigurnost.

2017

PAB MP1 PROFESSIONAL

Pokrenut je još jedan visokokvalitetni proizvod koji je predstavljen spasiocima: PAB MP1 Professional. Sukladan s pet različitih EN standarda, naš je najsvestraniji proizvod.

2013

PAB MP1 STANDARD / PAB FIRE COMPACT / CROMA NAGRADA

Na tržište smo lansirali dvije nove kacige kako bismo upotpunili asortiman proizvoda za strukturno gašenje požara i spašavanje u divljini / tehničko spašavanje. MP1 Standard i dalje je jedan od najprodavanijih proizvoda u našem asortimanu.

Miha Akrapović primio je nagradu za menadžera godine od Hrvatske udruge menadžera i poduzetnika (CROMA).

2011

NOVI ODJEL ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ / NAGRADA ZA NAJBOLJU PROIZVODNU TVRTKU

Novi odjel za istraživanje i razvoj uspostavljen je u našim prostorijama u Buzetu. Pridružili su se kvalificirani profesionalci i inženjeri koji do danas nastavljaju razvijati mnoge izvrsne proizvode.

PAB Akrapović proglašen je najboljom proizvodnom tvrtkom u Hrvatskoj.

2009

NOVI KORPORATIVNI IDENTITET / PAB FIRE HT04

2009. smo odlučili osvježiti naš pristup vizualnoj komunikaciji i ojačati brend. Predstavljen je novi i moderni korporativni dizajn.

Na tržištu je predstavljena vatrogasna kaciga PAB FIRE HT04. Tijekom godina postala je jedna od najprodavanijih proizvoda tvrtke.

2000 – 2004

RAZVOJ PROIZVODA

Između 2000. i 2004. godine naš glavni fokus bio je na širenju asortimana i stalnom usavršavanju.

Lansirane su tri vatrogasne kacige: PAB FIRE (2000.), PAB FIRE 02 (2002.) i PAB FIRE 03 (2004.). Vatrogasna kaciga PAB Fire 03 lansirana je kao nadogradnja modela PAB Fire 02.

1997

PAB COMPACTA

1997. godina doživjela je drugu prekretnicu: lansirali smo prvu vatrogasnu kacigu, PAB COMPACTA, i ušli u profesionalni vatrogasni segment.

1980

SIGURNOSNA KACIGA ZA ŠUMARSTVO

Nakon uspješnog lansiranja prve zaštitne kacige, odlučili smo proširiti asortiman i također predstavili šumarsku kacigu.

1978

AKRAVIT

1978. godina bila je prekretnica: razvili smo i lansirali prvu AKRAVIT sigurnosnu kacigu. Predviđena za uporabu u industrijskim okruženjima, na tržištu je ostala više od dvadeset godina.

1976

RELOKACIJA

Sjedište tvrtke i proizvodni pogoni preselili su se u Buzet, Hrvatska.

Istodobno se asortiman proizvoda proširio na zaštitne maske i predmete za signalizaciju na cesti.

1960

POČETAK MASOVNE PROIZVODNJE

Počeli smo proizvoditi predmete za upotrebu u tekstilnoj industriji i predmete od plastike za domaću upotrebu.

1953

POČETAK POSLOVANJA

Mladi inženjer Ivan Akrapović osnovao je tvrtku u Ljubljani u Sloveniji i započeo priču o uspjehu koja traje već generacijama.